Tomatensaus van San Marzano Tomaten

Tomatensaus van San Marzano Tomaten

De San Marzano bevat relatief veel vruchtvlees ten opzichte van andere tomaten. Dit maakt deze tomaat heel geschikt om mee te koken. Ideaal dus om hier tomatensaus van te maken voor bijvoorbeeld pizza.

Ingredienten:

Voor circa 2 dl tomatensaus:
400 gram gepelde San Marzano tomaten
1½ eetlepel olijfolie
1 grote teen gepelde knoflook, gehalveerd en groene kiem verwijderd
zout
4-6 blaadjes verse basilicum, in stukjes gescheurd
suiker (facultatief)
1½ - 2 eetlepel(s) versgeraspte Parmigiano Reggiano
Lees meer over het product: Kumato

Bereiding

Prak de tomaten tot grove stukken in een diep bord en snijd de knoflookhelften elk in 2-3 plakjes van gelijke dikte. Verhit de olie in een lage, niet al te ruime sauspan en fruit daarin op een halfhoog vuur de knoflook aan weerszijden goudgeel en geurig.

Voeg de geprakte tomaten en een beetje zout toe. Breng alles snel aan de kook en laat de tomaten, onder nu en dan omroeren, circa 8 minuten op een halfhoog vuur goed doorkoken tot het vocht van de tomaten aanzienlijk is ingekookt. Draai het vuur dan lager, prak de tomaten met een vork nog een graadje fijner in de pan, voeg de basilicum toe en kook de saus, onder af en toe roeren, nog circa 5 minuten tot ze tamelijk lobbig is geworden.

Wie geen lobbige maar een zeer gladde saus wil hebben, pureert haar in een foodprocessor, met een staafmixer of in een roerzeef met fijne schijf. Met de laatste methode worden tevens de zaadjes verwijderd die de saus – volgens zeer verfijnde tongen – een enigszins bittere bijsmaak geven. Proef de saus op zout en mocht ze iets te rins zijn – afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte tomaten – voeg dan een mespuntje suiker toe maar meer ook niet. Roer tot slot vlak voor het serveren de Parmigiano Reggiano door de hete saus.
Thema:
Print

Uw naam
Uw e-mail
Onderwerp
Geef uw bericht op ...
x